dinsdag 18 maart 2014

Stemverklaring

Deze gemeenteraadsverkiezingen gaan over landelijke politiek. PvdA en VVD flikkeren veel taken over de schutting bij de gemeenten, zogenaamd omdat lokaal maatwerk beter is maar eigenlijk om een enorme bezuiniging op de rijksbegroting mogelijk te maken.

Vervelend is dat gemeenten geen idee hebben wat er op ze af komt: de nieuwe zorgwet moet nog door de Tweede en Eerste Kamer en kan nog zwaar worden geamendeerd. De lokale politieke partijen hebben hierdoor nauwelijks uitgewerkte standpunten kunnen innemen. Daardoor valt er alleen op hoofdlijnen onderscheid te maken tussen de partijen.

Tegelijkertijd krijgen gemeenten bij al die decentralisaties steeds minder beleidsruimte. Hoewel Den Haag het 'lokaal maatwerk' met de mond beleidt, gaan de nieuwe taken van veel regels vergezeld.

En sinds mensenheugenis zijn de lokale verkiezingen een serieuze peiling voor de landelijke politiek, en er is nu meer reden dan ooit voor een uitspraak van de kiezer over het Haagse beleid.

Ik loop kort de politieke partijen langs.

PVV
Fatsoenlijke mensen stemmen geen PVV.

CDA, ChristenUnie en SGP
Weldenkende mensen stemmen niet op religieuze partijen.

VVD
Is alleen in naam een liberale partij. In de praktijk is het de zetbaas van VNO/NCW.

D66
VVD-light.

SP
Heeft het hart op de goede plaats, maar is nog altijd te anti-intellectueel en heeft te makkelijke standpunten over Europa.

PvdA
De klasse-verraders. Hebben in het kabinet-Rutte hun achterban vorstelijk genaaid.

GroenLinks
Beschaafd programma en financieel degelijk. Heeft in Amsterdam nog te weinig laten zien omdat ze te dicht tegen de PvdA aanschuurden. Hopelijk gaat dit na de verkiezingen beter. Mijn stem krijgen ze.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten