maandag 4 februari 2013

De 3,7 miljard euro die de Nederlandse staat op tafel heeft gelegd om SNS Reaal te nationaliseren, wordt gewoon opgeteld bij het begrotingstekort. Minister Dijsselbloem ontwijkt de vraag of er daarom extra bezuinigd moet worden. Maar volgens de door de PvdA onderschreven begrotingsregels zou dat wel moeten. Bezuinigen betekent het snijden in overheidsuitgaven (verlagen van uitkeringen) of het verhogen van inkomsten (lastenverzwaringen) en die maatregelen raken de lagere inkomens altijd onevenredig hard. Het is niet zo gek dat Dijsselbloem dit onderwerp graag wat voor zich uitschuift.

Of SNS Reaal een systeembank is die door de staat gered had moeten worden, is voor mij geen uitgemaakte zaak. Het betalingsverkeer wordt door de banken gezamenlijk uitgevoerd en zou bij omvallen van SNS Reaal niet in gevaar zijn gekomen. Spaarders zijn veilig, want spaargelden zijn tot een redelijk bedrag (een ton) door de banken onderling gegarandeerd. En voor de crediteuren en aandeelhouders van SNS Reaal maakt het niet uit: zij zijn, het gemauw van VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter ten spijt, in beide gevallen het haasje.

Laat dat even rustig op u inwerken.

Want waarom mag die rekening van 5 miljard niet bij die banken worden neergelegd? Waarom moeten wij dat betalen? Het betalen van dat bedrag maakt de positie van de banken er niet beter op, maar ze zullen er niet kapot aan gaan. Met de eigenaren van de banken (in het geval van de Rabo) of de aandeelhouders (bij ING en ABN Amro) hoef je geen medelijden te hebben en bovendien: ABN Amro is al genationaliseerd. Dat deel van de rekening komt met dezelfde snelheid bij ons terug. En Dijsselbloem laat de banken wel voor 1 miljard meebetalen. Waarom dan niet voor de volle mep?

Het lijkt erop dat Dijsselbloem is bezweken onder de druk van Boele Staal en zijn maatjes, de bankenlobby. De bankiers vinden dat ze al genoeg voor hun kiezen hebben gekregen. Dat ze al lang genoeg in het verdomhoekje hebben gezeten. Ze hebben gedreigd om een te hoge aanslag van Dijsselbloem in de vorm van hogere kredietkosten direct door te schuiven naar hun klanten. En dat bent u.
Als Dijsselbloem straks gaat bezuinigen om de aankoopkosten van SNS Reaal op te vangen dan kiest hij er dus voor om mensen die tegen hun zin afhankelijk zijn van overheidsuitgaven te korten ten gunste van mensen die vrijwillig leningen aangaan om (bij voorbeeld) te dure huizen te kopen. Hij naait zijn eigen electoraat om het VVD-electoraat te kunnen bedienen.

De PvdA lijkt nu echt volledig de weg kwijt te zijn. Want waarom regeren als je niet van plan bent om beleid uit te voeren dat goed is voor je kiezers? Je zou nog kunnen argumenteren dat je 'in het landsbelang' een maatregel neemt. Maar zelfs die argumentatie blijft achterwege. Er worden door Dijsselbloem maar twee belangen gediend: het belang van de bankensector en het belang van de huiseigenaar.
Ik denk dat PvdA voor het laatst aan een kabinet deelneemt. Dat hebben de 'socialisten' aan zichzelf te danken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten