maandag 14 april 2014

Vanmiddag was een hoorzitting in de Tweede Kamer over de nieuwe Wet langdurige zorg. Fractiespecialisten stelden vragen, vertegenwoordigers van cliënten, zorgaanbieders en andere partijen gaven hun visie. Al eerder was er zo'n bijeenkomst over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning geweest, maar daar was ik helaas niet bij aanwezig. Deze sessie was echter fascinerend.

Wat viel op?

De huidige AWBZ wordt voor de intramurale zorg vervangen door de Wlz. De Wlz is echter minstens net zo ingewikkeld en zal na invoering nog veel bijstelling nodig hebben. (Ik heb ooit eens een onderzoek gelezen waaruit bleek dat het Ministerie van VWS met ruime voorsprong de ranglijst van ministeries aanvoert voor wat betreft reparatiewetgeving. Dat komt natuurlijk omdat gezondheidszorg een ingewikkeld onderwerp is, maar ook omdat de kwaliteit van wetgeving van VWS ronduit belabberd is.)

Ton van Houten van Zorg en Zekerheid bevestigde dat de zorgverzekeraars niet op kwaliteit gaan inkopen.

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland herhaalde zijn standpunt dat in een nieuw stelsel op zorguitkomsten gestuurd moet worden - en dat gaat met deze voorstellen niet gebeuren.

Indicatiestelling werd door de aanwezigen niet begerepen: men denkt nog steeds dat daarmee de zorgvraag onafhankelijk wordt vastgesteld. (Het is een beleidsinstrument om het zorgvolume te knijpen.)

Aan het einde van de bijeenkomst stelde Mona Keijzer (CDA) de cruciale vraag: 'Wie van u denkt dat invoering van de Wlz (en de WMO en Zvw) per 1 januari verantwoord kan? Met de beloofde kwaliteitsverbetering?'

Stilte.

Uiteindelijk nam Jantine Kriens van de Vereniging Nederlandse Gemeenten het woord. In een warrig betoog stelde ze dat de invoering van het nieuwe stelsel moet doorgaan omdat het nu eenmaal in gang is gezet. Ze bevestigde niet dat het verantwoord is, en ook niet dat de kwaliteit van de zorg zal verbeteren. Aad Koster van zorgaanbiederskoepel Actiz wil door met WMO en Zvw, maar wil uitstel van de Wlz. Hij gaf geen antwoord op de vraag over kwaliteit. Ton van Houten herhaalde het standpunt van zijn collega-zorgverzekeraars: uitstel van de Wlz. Jos de Blok benadrukte nogmaals dat er op uitkomsten gestuurd moet worden.

Aan het einde van de sessie bleef ik met één vraag over: wat is de positie van Otwin van Dijk? Hij is de PvdA-woordvoerder langdurige zorg, was wethouder in Doetinchem en belangrijker: hij zit in een rolstoel en ervaart dus aan den lijve hoe de zorg in Nederland werkt. Ik kan me niet voorstellen dat hij het eens is met deze voorstellen van zijn PvdA-staatssecretaris Van Rijn. Als dat wel zo is en hij tekent in het openbaar geen verzet aan, dan laat hij zich als schaamlap gebruiken. Als hij het er wel mee eens is, heeft hij waarschijnlijk meer dan alleen een storing aan het bewegingsapparaat.
Zijn standpunten op de PvdA-website doen vermoeden dat hij keurig de partijlijn volgt. Jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten