zaterdag 16 augustus 2014

Nu door het gerotzooi van Poetin de derde wereldoorlog op uitbreken staat doe ik maar weer eens een poging om de Russen te begrijpen, dit keer met Among the Russians van Colin Thubron.


Thubron is een van de betere reisschrijvers. Ik ben hier al een aantal keer lyrisch geweest over Patrick Leigh Fermor en ook Wilfred Thesiger mag niet ongenoemd blijven. Rory Stewart is niet een reisschrijver per se maar hij heeft met The Places in Between (over een voettocht door Afghanistan) en The Prince of the Marshes (als adjunct-gouverneur van een provincie in Irak) twee fraaie boeken geschreven. Paul Theroux ben ik zat maar Jonathan Raban heeft een aantal uitstekende boeken op zijn naam, zoals Soft City en Passage to Juneau. Hors catégorie is Bruce Chatwin: The Songlines is en blijft het beste reisboek ooit.

Terzijde: in Coasting vertelt Raban van zijn zeiltocht (in 1982) om Engeland; Theroux wandelt dan langs de kust en schrijft The Kingdom by the Sea. De heren komen elkaar tegen en doen allebei in hun boek verslag van die ontmoeting. Zeer vermakelijk om dat naast elkaar te lezen.

Van Thubron las ik eerder al Shadow of the Silk Road en In Siberia. In Among the Russians verhaalt hij van zijn tocht in 1982 (het boek is uit '83) per auto van de Oostzee naar Oekranië. Voor de jonge lezertjes: het is dan nog volop Koude Oorlog. Westerlingen komen - zeker in hun eentje - de Sovjet-Unie niet of nauwelijks in en Thubron moet heel wat uit de kast halen om zijn reis te mogen maken. Dat hij al die kilometers aflegt in een Morris Marina maakt het extra lastig, want Engelse auto's uit die tijd waren niet beter dan Russische.


De openingszin is fantastisch: "I have been afraid of Russia ever since I could remember." Even later haalt hij Marquis de Custine aan: "Russia is a country where everyone is part of a conspiracy to mystify the foreigner." (Uit Russie en 1839.)

Helaas weet Thubron in dit boek niet tot de Russische volksziel door te dringen. Zijn landschaps- en architectuurbeschrijvingen zijn prachtig, zijn ontmoetingen met de Russen onderhoudend en zijn gesteggel met de KGB is vermakelijk. Maar daar blijft het bij. Among the Russians is een gedateerd boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten